Stavěné pece na chleba, pizzu...
Stavíme pece na chleba, maso, pizzu, zeleninu, sýry ...
V peci na chleba
Po natopení popel z pece vymeteme a pečeme bez ohně pomocí sálavého tepla naakumulovaného ve stěnách pece.
Můžeme topit listnatým i jehličnatým dřevem. V době hoření nejsou v peci potraviny. Pec má velikou schopnost akumulace – schopnost držet teplo na dlouhou dobu.
Můžeme využít pro pečení větších kusů masa (např. přes noc).
V peci na pizzu
Oheň se udržuje po celý čas pečení, pec se nevymetá, pečeme na principu tepelného odrazu.
Topí se pouze listnatým dřevem ( v případě použití jehličnatého dřeva nebo akátu by pokrmy zapáchaly dehtem). Pizza pec má tepelně izolované topeniště, má malou akumulační schopnost.
!!! V peci na chleba upečeme i pizzu. V peci na pizzu chleba neupečeme !!!
Pece na chleba – chlebůvky je možné stavět v nejrůznějších požadovaných velikostech.
Pec může sloužit pro rodinné pečení , stejně tak při setkání větší ho počtu lidí.
Nejenom v dobách dřívějších, ale i dnes slouží pece k pečení například pro celou obec.
Pec může být velkým pojítkem. Může sloužit k setkávání , družení , poznávání sousedů. Malá chlebová pec pro rodinu může mít vnitřní plochu 60 x 80 - 120 cm.
Venkovní pec (kuchyně) na chleba na míru Vaší pergoly
Přímo do Vaší pergoly navrhneme a postavíme topidlo s několika funkcemi.
Kombinace krbového topeniště pro rožnění masa na ležatém roštu, nebo na pečícím kameni.
Pec na chleba , křupavou kachnu, zeleninu, vepřové koleno zapékané guláše , těstoviny ....
Udírna na "střední uzení" masa, krkovičky, plece, salámů , klobás, ryb....
Sporákové topeniště s plotnou pro vaření , nebo příohřev potravin.
Pec pro 30 bochníků chleba může mít vnitřní plochu topeniště 140 x 180 cm .
Pece - jak šel čas
První pece se objevili v 3-7 století před naším letopočtem v Mezopotámii a v Persii . Byly to vlastně jámy - díry do země . Oheň se zapaloval nad jámou, z důvodu dostatečného množství kyslíku , po prohoření spodních větví se palivo propadlo do jámy, kterou vyhřálo. Po dohoření se popel zalil vodou, čímž došlo k napaření pece – to pro to, aby se těsto po vložení
do pece teplotním šokem nesrazilo . Vykynuté těsto se pak jednoduše napláclo na stěny pece. Takto se peče chléb dodnes v oblasti Iránu a Indie. Chlebu se říká ,, Tambor´´ u nás Kebab.
První hliněné pece se objevili v Egyptě . Tvarem připomínaly homoly. Jejich kostru tvořilo proutí obalené z obou stan hlínou za příměsi trusu domácích zvířat a najemno nasekaná tráva, které zajišťovaly soudržnost materiálu, peklo se na hliněném dnu. Kouř odcházel několika otvory ve vršku homole.
V období řecko- římském cca kolem roku 100 n.l. měly pece pravidelný kruhový tvar s půlkulovou kopulí. Stavěly se většinou z kamene lávového původu. Tvar těchto pecí je podobný jako dnešní pizza pece.
Ve středověku a v období renesance, při osídlování Evropy, pece dostaly obloukový tvar. Topilo se v zadní části pece, komínek pece byl v její přední části.
Baroko pecím přidalo topné kanály .
V období Secese se stavěly roštové pece, v kterých se topilo uhlím, s možností jednoho topeniště pro dvě pece.



.
.
.
.
.
.