Stavěné pece na chleba, pizzu...

Venkovni-pece-na-chleba-pizzu   Stavíme pece na chleba, maso, pizzu, zeleninu, sýry ...                        

  

V peci na chleba

Po natopení popel z pece vymeteme a pečeme bez ohně pomocí sálavého tepla naakumulovaného ve stěnách pece.

Můžeme topit listnatým i jehličnatým dřevem. V době hoření nejsou v peci potraviny. Pec má velikou schopnost akumulace – schopnost držet teplo na dlouhou dobu.

Můžeme využít pro pečení větších kusů masa (např. přes noc).

 

V peci na pizzu

Oheň se udržuje po celý čas pečení, pec se nevymetá, pečeme na principu tepelného odrazu.

Topí se pouze listnatým dřevem ( v případě použití jehličnatého dřeva nebo akátu by pokrmy zapáchaly dehtem). Pizza pec má tepelně izolované topeniště, má malou akumulační schopnost.

 

 !!!  V peci na chleba upečeme i pizzu.    V peci na pizzu chleba neupečeme !!!

 

Pece na chleba – chlebůvky je možné stavět v nejrůznějších požadovaných velikostech.

 

Pec může sloužit pro rodinné pečení , stejně tak při setkání větší ho počtu lidí.

Nejenom v dobách dřívějších, ale i dnes slouží pece k pečení například pro celou obec.

Pec může být velkým pojítkem. Může sloužit k setkávání , družení , poznávání sousedů. Malá chlebová pec pro rodinu může mít vnitřní plochu 60 x 80 - 120 cm.

 

Venkovní pec (kuchyně) na chleba na míru Vaší pergoly

Přímo do Vaší pergoly navrhneme a postavíme  topidlo s několika funkcemi.

Kombinace  krbového topeniště pro  rožnění masa na ležatém roštu, nebo na pečícím kameni.

Pec na chleba ,  křupavou kachnu,  zeleninu,  vepřové koleno zapékané guláše , těstoviny ....

Udírna na "střední uzení" masa, krkovičky, plece,  salámů , klobás, ryb....

Sporákové  topeniště  s plotnou pro vaření , nebo příohřev potravin. 

Pec pro 30 bochníků chleba může mít vnitřní plochu topeniště 140 x 180 cm .

3D návrhy

Pece - jak šel čas

První pece se objevili v 3-7 století před naším letopočtem v Mezopotámii a v Persii . Byly to vlastně jámy - díry do země . Oheň se zapaloval nad jámou, z důvodu dostatečného množství kyslíku , po prohoření spodních větví se palivo propadlo do jámy, kterou vyhřálo. Po dohoření se popel zalil vodou, čímž došlo k napaření pece – to pro to, aby se těsto po vložení

do pece teplotním šokem nesrazilo . Vykynuté těsto se pak jednoduše napláclo na stěny pece. Takto se peče chléb dodnes v oblasti Iránu a Indie. Chlebu se říká ,, Tambor´´ u nás Kebab.

První hliněné pece se objevili v Egyptě . Tvarem připomínaly homoly. Jejich kostru tvořilo proutí obalené z obou stan hlínou za příměsi trusu domácích zvířat a najemno nasekaná tráva, které zajišťovaly soudržnost materiálu, peklo se na hliněném dnu. Kouř odcházel několika otvory ve vršku homole.

V období řecko- římském cca kolem roku 100 n.l. měly pece pravidelný kruhový tvar s půlkulovou kopulí. Stavěly se většinou z kamene lávového původu. Tvar těchto pecí je podobný jako dnešní pizza pece.

Ve středověku a v období renesance, při osídlování Evropy, pece dostaly obloukový tvar. Topilo se v zadní části pece, komínek pece byl v její přední části.

Baroko pecím přidalo topné kanály .

V období Secese se stavěly roštové pece, v kterých se topilo uhlím, s možností jednoho topeniště pro dvě pece.

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Rychlý kontakt

Centrum krbů a kamen

Březovice 54 / Hořice / 508 01

centrumkrbu@seznam.cz

Otevírací doba >> 

Zavřeno od 20.12 - 5.1

Akce-novinky

 

Kudy k nám

Centrum Krbů a kamen - Jan Praus na Firmy.cz

Člen..

Logo-cech

Partner-kolem-kamen-centrum-krbu